Ser z jogurtów greckich

ser z jogurtów greckich
Ser z jogurtów greckich

Składniki

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dowolne dodatki (np. czarnuszka, szczypiorek, suszone pomidory, zioła)
  • gaza lub pielucha tetrowa
  • gumka recepturka
  • durszlak
  • 2 miski

Sposób przygotowania

Na misce kładziemy durszlak w taki sposób aby pod nim było trochę miejsca na zbierającą się serwatkę. Na durszlaku układamy złożoną gazę (lub pieluchę). W 2 misce mieszamy jogurt z solą i dowolnymi dodatkami, przekładamy na gazę i zawiązujemy od góry gumką recepturką. Następnie wstawiamy jogurt do lodówki i codziennie wylewamy serwatkę z miski . Możemy niżej przesunąć gumkę recepturkę , żeby ładnie uformować ser. Po 2 dniach wyjdzie serek do smarowania typu Almette, a po 5 dniach będzie bardziej zwarty.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram