Składniki
Sałatka:
- 3 garście rukoli
- 200 g sera halloumi
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 gruszki
- 2 garście płatków migdałowych
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Płatki migdałów prażymy na suchej grillowej patelni. Na tej samej patelni lekko podsmażamy obrane i pokrojone w plastry gruszki. Zdejmujemy z patelni gruszki i podsmażamy ser halloumi pokrojony w plastry. Na talerzu rozkładamy rukolę, pomidorki następnie gruszki i ser halloumi. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy. Na końcu sałatkę polewamy sosem i posypujemy płatkami migdałów.