Racuchy z jabłkami na kefirze

Racuchy z jabłkami na kefirze
Racuchy z jabłkami na kefirze

Składniki

  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 2-3 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną i kefir, miksujemy do momentu połączenia się składników. Do masy dodajemy starte jabłka i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Racuchy osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, podajemy posypane cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram