
Składniki
- 2 szklanki kefiru
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2/5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 2-3 duże jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy obie mąki, sodę oczyszczoną i kefir, miksujemy do momentu połączenia się składników. Do masy dodajemy starte jabłka i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano. Racuchy osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, podajemy posypane cukrem pudrem.