Proziaki

Składniki

  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy kefir, dodajemy sól, jajko, sodę i cukier. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na około 10 minut i przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Wałkujemy na grubość około 1 cm i dużą szklanką wykrawamy krążki. Pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni przez około 10 minut, co jakiś czas zmieniamy stronę. Proziaki możemy podawać z miodem, dżemem lub z masłem czosnkowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram