Podpłomyki z nadzieniem

Składniki

Podpłomyki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Farsz:

  • 200 g brukselki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju po suszonych pomidorach
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki czerwonej

Sposób przygotowania

Brukselkę obieramy, myjemy i osuszamy na ręczniczku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej z pomidorów i podsmażamy cebulę. Chwile smażymy, dodajemy czosnek i brukselkę. Dodajemy pomidory suszone, pokrojone na mniejsze kawałki i przyprawy. Dusimy całość na małym ogniu aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na podpłomyki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i czarnuszkę. Wlewamy wodę, mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Następnie jeszcze przez chwilę zagniatamy ciasto dłonią. Dzielimy je na kawałki, rozwałkujemy cienko na stolnicy podsypanej mąką. Nakładamy farsz, składamy na pół i brzegi sklejamy dociskając widelcem. Podpłomyki smażymy na suchej patelni z obydwu stron, aż się ładnie przyrumienią.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram