
Składniki
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki bezglutenowej np. ryżowej do podsypania
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju kokosowego (płynnego)
- 1/2 łyżeczki czarnuszki (można pominąć)
Sposób przygotowania
Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy kefir, wodę i olej kokosowy i wszystko dokładnie mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Masę posypujemy odrobiną mąki ryżowej i odstawiamy na kilka minut. Następnie posypujemy stolnicę resztą mąki ryżowej, przekładamy masę i dzielimy na części w zależności jakie chcemy podpłomyki. Każdą z części obtaczamy w mące i kształtujemy kółka, rozgrzewamy patelnię i smażymy placki bez dodatku tłuszczu przez około 2-3 minuty z każdej strony.