Podpłomyki bezglutenowe

Podpłomyki bezglutenowe
Podpłomyki bezglutenowe

Składniki

  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej np. ryżowej do podsypania
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (płynnego)
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki (można pominąć)

Sposób przygotowania

Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy kefir, wodę i olej kokosowy i wszystko dokładnie mieszamy łyżką najlepiej drewnianą. Masę posypujemy odrobiną mąki ryżowej i odstawiamy na kilka minut. Następnie posypujemy stolnicę resztą mąki ryżowej, przekładamy masę i dzielimy na części w zależności jakie chcemy podpłomyki. Każdą z części obtaczamy w mące i kształtujemy kółka, rozgrzewamy patelnię i smażymy placki bez dodatku tłuszczu przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram