
Składniki
- 200 g naturalnego skyra
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 miarka odżywki białkowej waniliowej
- 120 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki nasion chia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej kokosowy do smażenia
- kilka truskawek
Sposób przygotowania
W misce mieszamy rózgą jajka ze skyrem. Dodajemy cukier waniliowy, odżywkę białkową, nasiona chia, sól i mieszamy. Wsypujemy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Truskawki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy do momentu pojawienia się bąbelków. Nakładamy po 2 kawałki truskawek, przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. Przed podaniem placuszki możemy posypać cukrem pudrem.