
Składniki
- 2 opakowania serka wiejskiego (po 200 g każde)
- 2 jajka
- 7 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- około 150 g świeżych truskawek
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
Serki wiejskie przekładamy do miski i lekko rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy porcje ciasta łyżką, formujemy niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym lub dodatkową porcją świeżych truskawek.