Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami

Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami

Składniki

  • 2 opakowania serka wiejskiego (po 200 g każde)
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • około 150 g świeżych truskawek
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania

Serki wiejskie przekładamy do miski i lekko rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i delikatnie wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego. Nakładamy porcje ciasta łyżką, formujemy niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym lub dodatkową porcją świeżych truskawek.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram