Placuszki z dyni

Placuszki z dyni
Placuszki z dyni

Składniki

  • 1 szklanka tartej dyni
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,75 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Dynię obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce na małych oczkach. W jednej misce mieszamy mokre składniki (dynię, jogurt, jajka), w drugiej misce składniki suche (mąkę, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia). Składniki mokre dodajemy do suchych i wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Placuszki osączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dżemem z czarnej porzeczki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram