
Składniki
- 1 szklanka tartej dyni
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,75 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
- 8 g cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Dynię obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce na małych oczkach. W jednej misce mieszamy mokre składniki (dynię, jogurt, jajka), w drugiej misce składniki suche (mąkę, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia). Składniki mokre dodajemy do suchych i wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i nakładamy łyżką placuszki. Smażymy na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Placuszki osączamy na ręczniczku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z dżemem z czarnej porzeczki.