
Składniki
- 2 szklanki warzyw pozostałych po wyciskaniu soku w sokowirówce (u mnie buraki, seler i marchewka)
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy ząbki czosnku i jajko. Następnie dodajemy płatki owsiane i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie foremka 17/11 cm). Pieczeń pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50-60 minut.