Pesto z rukoli

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Rukolę myjemy i osuszamy. Słonecznik prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Przekładamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy rukolę, czosnek, olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Blendujemy chwilę do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Pesto możemy podawać z makaronem, z podpłomykami lub na kanapki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram