
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 średnie cebule
- 6-7 łyżek oleju
- około 20 suszonych śliwek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 goździki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki cząbru i majeranku
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody. Gotujemy do miękkości, pod koniec odrobinę solimy. Kaszę kilka razy płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju z goździkami, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy aż cebula ładnie się zeszkli, wyjmujemy przyprawy. Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę. Dodajemy olej, sos sojowy i resztę przypraw. Całość blendujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Połowę masy przekładamy do foremki, układamy przez środek śliwki blisko siebie. Następnie wykładamy resztę masy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C przez około 60 minut. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki i dopiero wtedy wyjmujemy z foremki.