Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej
Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Składniki

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 6-7 łyżek oleju
  • około 20 suszonych śliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki cząbru i majeranku
  • świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wody. Gotujemy do miękkości, pod koniec odrobinę solimy. Kaszę kilka razy płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanym oleju z goździkami, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy aż cebula ładnie się zeszkli, wyjmujemy przyprawy. Do miski przekładamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, podsmażoną cebulę. Dodajemy olej, sos sojowy i resztę przypraw. Całość blendujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem. Połowę masy przekładamy do foremki, układamy przez środek śliwki blisko siebie. Następnie wykładamy resztę masy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C przez około 60 minut. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki i dopiero wtedy wyjmujemy z foremki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram