Pasztet z selera

Składniki

  • 2 średniej wielkości selery
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 3/4 szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania

Selera i marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na średnich oczkach tarki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 5-7 minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy bulion grzybowy, dusimy na małym ogniu do momentu wyparowania bulionu. Przekładamy do miski do ostudzenia warzyw, następnie dodajemy żółtka, bułkę tartą i przyprawy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i powoli dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 60-70 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram