Składniki
- 2 średniej wielkości selery
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 100 ml bulionu grzybowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 3/4 szklanki bułki tartej
Sposób przygotowania
Selera i marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na średnich oczkach tarki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy warzywa około 5-7 minut. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlewamy bulion grzybowy, dusimy na małym ogniu do momentu wyparowania bulionu. Przekładamy do miski do ostudzenia warzyw, następnie dodajemy żółtka, bułkę tartą i przyprawy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i powoli dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 60-70 minut.