Składniki
- 2 szklanki komosy ryżowej
- 10 średnich pieczarek
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cukinia
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 10 sztuk czarnych oliwek
- 2 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy około 10-15 minut. Cukinię i pieczarki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pieczarki z cukinią wraz z przyprawami i chwilę smażymy. Całość dodajemy do komosy ryżowej, dodajemy pokrojony szczypiorek, natkę pietruszki, ser, pokrojone oliwki, passatę pomidorową. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki i dopiero kroimy.