Pasztet z komosy ryżowej z pieczarkami

Składniki

  • 2 szklanki komosy ryżowej
  • 10 średnich pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 10 sztuk czarnych oliwek
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy około 10-15 minut. Cukinię i pieczarki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy pieczarki z cukinią wraz z przyprawami i chwilę smażymy. Całość dodajemy do komosy ryżowej, dodajemy pokrojony szczypiorek, natkę pietruszki, ser, pokrojone oliwki, passatę pomidorową. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki i dopiero kroimy.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram