Pasztet z komosy ryżowej i brokuła

Składniki

  • 1 ugotowany brokuł al dente
  • 2 jajka
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy sól i gotujemy około 20 minut. Odstawiamy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około 10 minut. W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy jeszcze 2 minuty. Do miski przekładamy ugotowanego brokuła i ugniatamy go widelcem. Dodajemy ugotowaną komosę i resztę składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy około 60-70 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram