Składniki
- 1 ugotowany brokuł al dente
- 2 jajka
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy sól i gotujemy około 20 minut. Odstawiamy garnek z ognia, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na około 10 minut. W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i smażymy jeszcze 2 minuty. Do miski przekładamy ugotowanego brokuła i ugniatamy go widelcem. Dodajemy ugotowaną komosę i resztę składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet pieczemy około 60-70 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C.