
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 200 g tofu
- 100 g pieczarek
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku i lubczyku
- 1-2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Pieczarki czyścimy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki, smażymy wszystko razem przez kilka minut, pod koniec smażenia dajemy sól i pieprz do smaku. Pieczarki z cebulą przekładamy do miski, dodajemy pokruszone tofu i blendujemy, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy ciepłą kaszę, blendujemy przez kolejne kilka minut. Jeżeli pasztet jest zbyt gęsty możemy dodać troszkę gorącej wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy suszone zioła, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do wyparzonych słoiczków, przechowujemy w lodówce do 7 dni.