Pasztet grzybowy z kaszy gryczanej

Pasztet grzybowy z kaszy gryczanej
Pasztet grzybowy z kaszy gryczanej

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 200 g tofu
  • 100 g pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku i lubczyku
  • 1-2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Pieczarki czyścimy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki, smażymy wszystko razem przez kilka minut, pod koniec smażenia dajemy sól i pieprz do smaku. Pieczarki z cebulą przekładamy do miski, dodajemy pokruszone tofu i blendujemy, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy ciepłą kaszę, blendujemy przez kolejne kilka minut. Jeżeli pasztet jest zbyt gęsty możemy dodać troszkę gorącej wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy suszone zioła, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do wyparzonych słoiczków, przechowujemy w lodówce do 7 dni.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram