
Składniki
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżka suszonych jagód goji
- 1 łyżka nasion chia
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka + 3 łyżki
- 1 łyżka proszku budyniu waniliowego
- 6 śliwek węgierek
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Do garnka wsypujemy płatki owsiane, nasiona chia, jagody goji, szczyptę soli. Zalewamy wodą i mlekiem, gotujemy 2 minuty. W szklance mieszamy budyń z resztą mleka i wlewamy do owsianki. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty. W międzyczasie kiedy owsianka się gotuje śliwki kroimy na mniejsze kawałki i pozbawiamy pestek. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki i smażymy około 2-4 minuty. Pod koniec dodajemy miód i cynamon, chwilę jeszcze smażymy. Owsiankę przekładamy do miseczek i wykładamy skarmelizowane śliwki.