Ogórki małosolne

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne

Składniki

  • 1/5-2 kg ogórków
  • pęczek kopru
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżka ziaren gorczycy

Sposób przygotowania

Ogórki myjemy i moczymy w zimnej wodzie około 3 h. W międzyczasie gotujemy wodę z solą i studzimy. W kamiennym garnku lub dużym słoju układamy gałązki kopru, korzeń chrzanu, obrane ząbki czosnku i ziarenka gorczycy. Następnie ściśle układamy ogórki i zalewamy wystudzoną wodą z solą. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy tak żeby ogórki były przykryte zalewą. Odstawiamy i czekamy 2-3 dni w zależności od temperatury.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram