Konfitura z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny
Konfitura z jarzębiny

Składniki

  • 1 kg jarzębiny
  • 4 jabłka
  • 1/2 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania

Jarzębinę wkładamy do zamrażalnika na kilka dni, aby straciła gorzki smak. Wyjmujemy zamrożoną jarzębinę, przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Oddzielamy owoce od kiści, przekładamy do garnka. Wsypujemy cukier i chwilkę podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojone jabłka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż jabłka całkowicie się rozpadną i konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych małych słoiczków. Konfiturę możemy podawać do ciasta drożdżowego, serów lub do kanapek.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram