
Kluski leniwe
Składniki
Kluski:
- 250 g twarogu
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki + do podsypania
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- około 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kilka truskawek
Sposób przygotowania
Biało oddzielamy od żółtka i ubijamy ze szczyptą soli. Do miski przekładamy ser i gnieciemy go widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, sól, ubite białko i zagniatamy na jednolitą masę. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części. Rolujemy, lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie około jednej minuty od wypłynięcia. Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z cukrem waniliowym. Kluseczki przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonymi truskawkami i polewamy jogurtem.