Kluski leniwe

Kluski leniwe

Kluski leniwe

Składniki

Kluski:

  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mąki + do podsypania
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • około 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania

Biało oddzielamy od żółtka i ubijamy ze szczyptą soli. Do miski przekładamy ser i gnieciemy go widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, sól, ubite białko i zagniatamy na jednolitą masę. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto dzielimy na dwie części. Rolujemy, lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie około jednej minuty od wypłynięcia. Jogurt naturalny mieszamy dokładnie z cukrem waniliowym. Kluseczki przekładamy na talerz, posypujemy pokrojonymi truskawkami i polewamy jogurtem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram