Frytki z warzyw z serem halloumi

Frytki z warzyw  z serem halloumi
Frytki z warzyw z serem halloumi

Składniki

  • 2 marchewki
  • 3 buraki
  • 2 średnie bataty
  • 1/4 dyni piżmowej
  • 200 g sera halloumi
  • sól
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy na ręczniczku papierowym. Kroimy w paski jak na frytki, przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z ziołami i olejem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa tak aby nie dotykały się do siebie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni C przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia frytek przygotowujemy ser halloumi. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy ser pokrojony w plastry z obu stron przez kilka minut. Frytki podajemy z serem i sosem czosnkowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram