
Składniki
- 2 marchewki
- 3 buraki
- 2 średnie bataty
- 1/4 dyni piżmowej
- 200 g sera halloumi
- sól
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy na ręczniczku papierowym. Kroimy w paski jak na frytki, przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z ziołami i olejem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa tak aby nie dotykały się do siebie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni C przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia frytek przygotowujemy ser halloumi. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy ser pokrojony w plastry z obu stron przez kilka minut. Frytki podajemy z serem i sosem czosnkowym.