Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa
Frużelina wiśniowa

Składniki

  • 450g wiśni mrożonych (lub świeżych w sezonie)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Mrożone wiśnie przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem na kilka godzin. Następnie wiśnie gotujemy aż cukier się rozpuści i puszczą sok. Dodajemy sok z 1/2 cytryny. Odlewamy około 1/3 szklanki soku z garnka i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Przelewamy do garnka, mieszamy i chwilkę gotujemy. Frużelinę podajemy jako dodatek do deserów, ciast, gofrów, naleśników czy klusek na parze.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram