

Focaccia
Składniki
- 500 g mąki typu 00
- 325 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo
- gruba sól morska
- po 1 łyżeczce : rozmarynu, bazylii, ziół prowansalskich i oregano
Przygotowanie
Rozpuszczamy drożdże i cukier w ciepłej wodzie odstawiamy na około 15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy zaczyn i oliwę, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy użyć miksera z hakiem do ciasta. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na natłuszczoną oliwą foremkę o wymiarach 32/31 cm. Rozciągamy je palcami na grubość około 2 cm. Odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto ponownie podrosło. Wciskamy w ciasto opuszki palców aby zrobić wgłębienia. Skrapiamy obficie oliwą z oliwek i posypujemy gruboziarnistą solą i ziołami. Stawiamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni C i pieczemy przez około 25 minut, aż focciacia będzie złocista i chrupiąca. Po upieczeniu skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy. Możemy podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.