
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 250 g naturalnego skyra
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 i 1/3 mąki orkiszowej jasnej
- 30 g odżywki białkowej
- olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania
Banany obieramy i gnieciemy za pomocą widelca. Do miski przekładamy skyr, jajka i wystudzone masło. Następnie dodajemy pastę tahini, sodę, odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Na końcu wsypujemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi. Na rozgrzaną patelnię dodajemy odrobinę oleju kokosowego i nakładamy porcję ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na rumiano. Możemy podawać posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.