Dżem z jabłek bez cukru

Dżem z jabłek bez cukru
Dżem z jabłek bez cukru

Składniki

  • 3 kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • kawałek świeżego imbiru

Sposób przygotowania

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy cynamon, goździki, starty imbir i wlewamy wodę. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gotowy dżem przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dżem przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram