Domowe kiszonki

Domowe kiszonki
Domowe kiszonki

Składniki

  • 3 papryki
  • 1 brokuł
  • 1 kalarepa
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 3 ziela angielskie na każdy słoik
  • 3 liście laurowe na każdy słoik
  • ziarna gorczycy
  • na 1 litr wody 1 stołowa łyżka soli kamiennej

Sposób przygotowania

W garnku gotujemy wodę z solą, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Słoiki dokładnie myjemy, do każdego wkładamy liście laurowe, ziela angielskie, kilka ziarenek gorczycy. Warzywa układamy w słoikach, zalewamy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni, kiszonki są gotowe do zjedzenia jak woda zaczyna mętnieć.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram