
Składniki
- 150 g świeżego szpinaku
- 360 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
- 1 płaska łyżeczka : sody, cukru, proszku do pieczenia i soli
- 1 łyżka : nasion chia i zmielonych nasion lnu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ocet, mleko, sól, cukier i blendujemy. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy szpinakową masę oraz nasiona chia i lnu. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec wyrabiamy jeszcze przez chwilę ręcznie. Przekładamy do foremki keksowej, którą wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem. Wierzch możemy naciąć wzdłuż nożem i posypać sezamem. Chlebek pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni C przez około 35 minut.