Chlebek marchewkowy

Chlebek marchewkowy
Chlebek marchewkowy

Składniki

  • 7 g suchych drożdży
  • 2 małe marchewki
  • 350 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść orzechów włoskich
  • 320 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Orzechy obieramy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski dajemy orzechy, marchewkę, mąkę, drożdże, wodę i resztę składników. Masę dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 1h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki keksowej (u mnie foremka 30/11 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C około 1h.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram