Chlebek bananowy

Chlebek bananowy
Chlebek bananowy

Składniki

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • garść orzechów włoskich

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Chlebek pieczemy w foremce keksowej (u mnie foremka 30/11 cm).

Sposób przygotowania

W jednej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce widelcem rozgniatamy obrane banany, dodajemy miód, jogurt, jajka i mieszamy wszystko razem. Mokre składniki dajemy do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Orzechy włoskie obieramy, kroimy drobno i dodajemy do masy. Mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Chlebek pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut. Możemy podawać z domowym dżemem, serkiem lub masłem orzechowym.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram