
Składniki
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- garść orzechów włoskich
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Chlebek pieczemy w foremce keksowej (u mnie foremka 30/11 cm).
Sposób przygotowania
W jednej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce widelcem rozgniatamy obrane banany, dodajemy miód, jogurt, jajka i mieszamy wszystko razem. Mokre składniki dajemy do suchych składników i mieszamy drewnianą łyżką. Orzechy włoskie obieramy, kroimy drobno i dodajemy do masy. Mieszamy i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Chlebek pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut. Możemy podawać z domowym dżemem, serkiem lub masłem orzechowym.