Składniki
- 4 niepełne szklanki mąki żytniej( typ 720 )
- 1 czubata łyżeczka soli
- 3 łyżeczki suszonych drożdży
- 420 ml letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki siemienia lnianego
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy oliwę, miód i wsypujemy siemię lniane. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównujemy, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką. Tak przygotowany chleb zanosimy w ciepłe miejsce na około 2 h, aby wyrosło. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220 stopni C przez 20 minut, następnie pieczemy w 200 stopniach C przez kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika, wyciągamy z foremki i studzimy.