Chleb ziołowy z czosnkiem

Chleb ziołowy z czosnkiem
Chleb ziołowy z czosnkiem

Składniki

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 400 ml letniej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

W misce mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W międzyczasie miękkie masło łączymy z czosnkiem i ziołami. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy masę chlebową i formujemy na kształt prostokąta. Na całość rozkładamy wymieszane masło i powoli zawijamy do środka. Przekładamy do keksowej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i odstawiamy na kolejne 15 minut. Chleb smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez 60 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram