
Składniki
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 400 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
W misce mieszamy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W międzyczasie miękkie masło łączymy z czosnkiem i ziołami. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy masę chlebową i formujemy na kształt prostokąta. Na całość rozkładamy wymieszane masło i powoli zawijamy do środka. Przekładamy do keksowej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i odstawiamy na kolejne 15 minut. Chleb smarujemy mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez 60 minut.