Składniki
Naleśniki:
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/8 szklanki oleju
Farsz:
- 250 g twarogu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
Z przepisu wychodzi około 12 sztuk naleśników
Sposób przygotowania
Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, wlewamy mleko i blendujemy.
Następnie dodajemy resztę składników na naleśniki i jeszcze raz wszystko razem blendujemy. Ciasto na naleśniki odstawiamy na około 15 minut, w tym czasie przygotowujemy farsz. Do miski przekładamy ser biały, śmietanę, cukier puder i chwilę blendujemy. Pierwszy naleśnik smażymy na odrobinie oleju, następnie do ciasta dodajemy resztę oleju i dalej smażymy naleśniki, smarujemy farszem i podajemy.