Włoskie ciasto z ricottą i jabłkami

Składniki

Ciasto:

  • 135 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 250 g serka ricotta
  • szczypta soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko
  • masło i bułka tarta do wysmarowania foremki

Lukier:

  • 3 łyżki soku z limonki Limmi
  • 10 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w foremce 24 cm.

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól i startą skórkę z cytryny. Następnie obieramy i trzemy jabłko na dużych oczkach tarki. Na koniec do ciasta dodajemy serek ricotta i jabłko. Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 stopni C przez około 30-35 minut. Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier. Do miseczki wlewamy 3 łyżki soku z limonki (ja użyłam soku marki Limmi), dodajemy cukier puder. Mieszamy bardzo dokładnie za pomocą łyżki, żeby nie było grudek. Jeżeli lukier jest za rzadki dodajemy odrobinę cukru pudru, jeżeli za gęsty to dodajemy soku z limonki. Ciasto polewamy lukrem, rozprowadzając go szybko tylną stroną łyżki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram