Szarlotka orkiszowa

Szarlotka orkiszowa
Szarlotka orkiszowa

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • 200 g zimnego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cynamonu

Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce( u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Przekładamy na sitko aby odsączyć nadmiar soku. Do jabłek dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jedną część ciasta wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowaną foremkę. Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy przygotowane jabłka. Na koniec ścieramy drugą część ciasta na grubych oczkach tarki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram