
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cynamonu
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce( u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na dwie części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Przekładamy na sitko aby odsączyć nadmiar soku. Do jabłek dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Jedną część ciasta wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowaną foremkę. Nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy przygotowane jabłka. Na koniec ścieramy drugą część ciasta na grubych oczkach tarki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.