Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki drobnego cukru
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- kisiel cytrynowy 2 opakowania( bez cukru)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 białka
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce( u mnie foremka 32/21 cm ).
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Większą wkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika na około 2h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą( wchłonie nadmiar wilgoci) . W międzyczasie obieramy jabłka i tarkujemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy 2 opakowania kisielu i cukier, dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy na wcześniej rozłożony spód. Na jabłka rozkładamy ubitą pianę, na wierzch trzemy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.