Szarlotka

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki drobnego cukru

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • kisiel cytrynowy 2 opakowania( bez cukru)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka

Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce( u mnie foremka 32/21 cm ).

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Większą wkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażalnika na około 2h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą( wchłonie nadmiar wilgoci) . W międzyczasie obieramy jabłka i tarkujemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy 2 opakowania kisielu i cukier, dokładnie mieszamy. Masę jabłkową wykładamy na wcześniej rozłożony spód. Na jabłka rozkładamy ubitą pianę, na wierzch trzemy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram