Sernik z rosą

Składniki

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka

Bezowa pianka:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Sernik pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i zagniatamy. Zawijamy w torebkę foliową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę i równomiernie rozkładamy na spodzie blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 12 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy 2 jajka i 4 żółtka. Ubijamy razem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg cały czas mieszając mikserem na mniejszych obrotach . Następnie dodajemy mleko wymieszane z proszkiem budyniowym i powoli wlewamy olej. Wszystko dokładnie chwilę miksujemy i wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i pieczemy około 50 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy piankę bezową. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę przez około 10 minut. Piankę przekładamy na sernik, możemy zrobić wzorek na piance i pieczemy w 150 stopniach C przez około 15 minut. Sernik po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w chłodne miejsce.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram