
Składniki
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
Bezowa pianka:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Sernik pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto kruche przekładamy do miski i zagniatamy. Zawijamy w torebkę foliową i wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę i równomiernie rozkładamy na spodzie blaszki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 12 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, dodajemy 2 jajka i 4 żółtka. Ubijamy razem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy twaróg cały czas mieszając mikserem na mniejszych obrotach . Następnie dodajemy mleko wymieszane z proszkiem budyniowym i powoli wlewamy olej. Wszystko dokładnie chwilę miksujemy i wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C i pieczemy około 50 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy piankę bezową. Do białek dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę przez około 10 minut. Piankę przekładamy na sernik, możemy zrobić wzorek na piance i pieczemy w 150 stopniach C przez około 15 minut. Sernik po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w chłodne miejsce.