
Składniki
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 6 żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa jogurtowa:
- 3 jogurty greckie po 400 g(o temperaturze pokojowej)
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe( bez cukru)
Dodatkowo:
- 1 średni melon
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce( u mnie foremka 32/21 cm) , którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól. Dodajemy zimne masło i siekamy. Następnie wbijamy żółtka i zagniatamy dokładnie kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą i większą. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy upieczony spód i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy. Powoli dodajemy jogurty greckie i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Melon kroimy na pół, pozbywamy pestek i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i dodajemy do masy jogurtowej. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę jogurtową przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Wyjmujemy z zamrażalnika mniejszą część ciasta i na wierzch ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki na noc.