Składniki
Ciasto kruche:
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu np. z wiaderka
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 125 g masła
- 3 całe jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
Dodatkowo:
- 2 puszki brzoskwiń
- 5 białek
- 1/4 szklanki drobnego cukru
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce ( u mnie foremka 32/21 cm ), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Z podanych składników na ciasto kruche zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. W międzyczasie odsączamy na sitku brzoskwinie a następnie kroimy w dużą kostkę. Przygotowujemy masę serową, mikserem ucieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodajemy jajka w całości, cały czas mieszając. Następnie dodajemy porcjami twaróg i proszek budyniowy, cały czas ucieramy do połączenia składników. Mikserem ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Wyjmujemy z zamrażalnika jedną część ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno foremki. Na to wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Na masie serowej układamy brzoskwinie, następnie równo wykładamy pianę z białek. Na wierzch tarkujemy drugą część ciasta z zamrażalnika. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 1 godzinę. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.