
Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 120 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 gęste jogurty typu greckiego po 400 g (o temperaturze pokojowej)
- 6 łyżeczek agaru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 300 g owoców typu maliny, borówki, truskawki, porzeczki
- 75 ml gorącej wody
Ciasto przygotowujemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm)
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, płatki owsiane blendujemy. Do miski przekładamy zblendowane płatki, dodajemy wystudzone masło i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę i wkładamy do lodówki. Agar rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i czekamy aż wystygnie do temperatury pokojowej. Jogurty miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlewamy agar do masy jogurtowej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy większą część owoców i delikatnie mieszamy, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i układamy resztę owoców. Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy około 12 h.