Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gęste jogurty typu greckiego po 400 g (o temperaturze pokojowej)
  • 6 łyżeczek agaru
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g owoców typu maliny, borówki, truskawki, porzeczki
  • 75 ml gorącej wody

Ciasto przygotowujemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm)

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, płatki owsiane blendujemy. Do miski przekładamy zblendowane płatki, dodajemy wystudzone masło i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę i wkładamy do lodówki. Agar rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i czekamy aż wystygnie do temperatury pokojowej. Jogurty miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wlewamy agar do masy jogurtowej i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy większą część owoców i delikatnie mieszamy, wylewamy na wcześniej przygotowany spód i układamy resztę owoców. Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy około 12 h.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram