Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno z borówkami

Składniki

Spód ciasta:

  • 20 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki kakao
  • 120 g masła
  • 2 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • 1 kg sera z wiaderka (o temperaturze pokojowej)
  • 3 galaretki agrestowe (bez żelatyny)
  • 250 g borówek

Ciasto przygotowujemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm)

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, płatki owsiane blendujemy. Do miski przekładamy zblendowane płatki, kakao, dodajemy wystudzone masło i miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na dno wcześniej przygotowanej tortownicy, wkładamy do lodówki. W międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Mieszamy dokładnie z serem z wiaderka i przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy i gęstą galaretką zalewamy owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram