
Składniki
Spód ciasta:
- 20 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki kakao
- 120 g masła
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 1 kg sera z wiaderka (o temperaturze pokojowej)
- 3 galaretki agrestowe (bez żelatyny)
- 250 g borówek
Ciasto przygotowujemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm)
Sposób przygotowania
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, płatki owsiane blendujemy. Do miski przekładamy zblendowane płatki, kakao, dodajemy wystudzone masło i miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na dno wcześniej przygotowanej tortownicy, wkładamy do lodówki. W międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Mieszamy dokładnie z serem z wiaderka i przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy i gęstą galaretką zalewamy owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.