Sernik królewski

Sernik królewski
Sernik królewski

Składniki

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki przennej
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ze szczyptą soli, ubijamy mikserem ale tylko do momentu lekkiego spienienia. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i chwilkę ubijamy. Stopniowo dodajemy ostudzone masło i budyń wymieszany z mąką. Krótko miksujemy, dodajemy połowę twarogu, miksujemy i dodajemy drugą część sera. Na końcu całość miksujemy na wysokich obrotach, tylko do momentu aż masa będzie jednolita. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, jedną część ciasta ucieramy na tarce i wykładamy na spód blaszki. Wykładamy masę serową i delikatnie ucieramy drugą część zamrożonego ciasta. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 1 godzinę, studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram