
Składniki
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki przennej
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 5 jajek
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto kruche dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek, masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ze szczyptą soli, ubijamy mikserem ale tylko do momentu lekkiego spienienia. Następnie dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy i chwilkę ubijamy. Stopniowo dodajemy ostudzone masło i budyń wymieszany z mąką. Krótko miksujemy, dodajemy połowę twarogu, miksujemy i dodajemy drugą część sera. Na końcu całość miksujemy na wysokich obrotach, tylko do momentu aż masa będzie jednolita. Zamrożone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, jedną część ciasta ucieramy na tarce i wykładamy na spód blaszki. Wykładamy masę serową i delikatnie ucieramy drugą część zamrożonego ciasta. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez około 1 godzinę, studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.