Sernik dyniowy

Sernik dyniowy
Sernik dyniowy

Składniki

Spód:

  • 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 3 jajka
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Sernik pieczemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Smarujemy wierzch olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez 30 minut. W międzyczasie płatki owsiane mielimy przez chwilę w blenderze. W małym garnuszku powoli podgrzewamy olej kokosowy, masło orzechowe, miód i kakao tylko do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę i mieszamy z płatkami owsianymi. Wykładamy równomiernie na dno wcześniej przygotowanej foremki. Kiedy dynia wystygnie obieramy ją ze skóry i przekładamy do dużej miski i chwilę blendujemy. Do masy dyniowej dodajemy ser z wiaderka i mascarpone. Dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy i wszystko przez chwilę miksujemy. Wsypujemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 170 stopni C przez około 1 h.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram