
Składniki
Spód:
- 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1/2 dyni piżmowej
- 3 jajka
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Sernik pieczemy w formie tortowej (u mnie foremka 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i usuwamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Smarujemy wierzch olejem i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez 30 minut. W międzyczasie płatki owsiane mielimy przez chwilę w blenderze. W małym garnuszku powoli podgrzewamy olej kokosowy, masło orzechowe, miód i kakao tylko do połączenia składników. Odstawiamy na chwilę i mieszamy z płatkami owsianymi. Wykładamy równomiernie na dno wcześniej przygotowanej foremki. Kiedy dynia wystygnie obieramy ją ze skóry i przekładamy do dużej miski i chwilę blendujemy. Do masy dyniowej dodajemy ser z wiaderka i mascarpone. Dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z pomarańczy i wszystko przez chwilę miksujemy. Wsypujemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku na 170 stopni C przez około 1 h.