Racuchy bez jajek

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki otrąb razowych
  • 7 g drożdży
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże z cukrem. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, otręby, sól, cynamon i nasiona chia. Dodajemy ciepłe mleko i wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i dokładnie razem mieszamy. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram