Składniki
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki otrąb razowych
- 7 g drożdży
- 4 jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki nasion chia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy drożdże z cukrem. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, otręby, sól, cynamon i nasiona chia. Dodajemy ciepłe mleko i wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i dokładnie razem mieszamy. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.