Składniki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- skórka z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto pieczemy w foremce keksowej (u mnie foremka 30/11), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i miksujemy na jasną masę. Następnie wlewamy jogurt, olej, mleko i bardzo krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy tylko chwilę drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 35 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.