Puszyste ciasto w 5 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • skórka z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto pieczemy w foremce keksowej (u mnie foremka 30/11), którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Sposób przygotowania

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i miksujemy na jasną masę. Następnie wlewamy jogurt, olej, mleko i bardzo krótko miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z cytryny. Mieszamy tylko chwilę drewnianą łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 35 minut. Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram