Pleśniak

Pleśniak
Pleśniak

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm).

Sposób przygotowania

Oddzielamy żółtka od białek i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka i cukier waniliowy. Wszystko bardzo dokładnie zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Do 3 części dodajemy kakao, zagniatamy i również wkładamy do zamrażalnika. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy na dużych oczkach tarki jasną część ciasta i lekko dociskamy. Następnie wykładamy dżem i równomiernie rozkładamy. Na warstwę z dżemem tarkujemy ciemne ciasto z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli i wykładamy na ciasto. Na wierzch tarkujemy jasną część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram