
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g zimnego masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 czubate łyżki kakao
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm).
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek i odstawiamy na bok. Do miski dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka i cukier waniliowy. Wszystko bardzo dokładnie zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Do 3 części dodajemy kakao, zagniatamy i również wkładamy do zamrażalnika. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy na dużych oczkach tarki jasną część ciasta i lekko dociskamy. Następnie wykładamy dżem i równomiernie rozkładamy. Na warstwę z dżemem tarkujemy ciemne ciasto z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli i wykładamy na ciasto. Na wierzch tarkujemy jasną część ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 40 minut.