Składniki
- 1 szklanka kefiru
- 1 jajko
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka odżywki białkowej
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka otrąb
- około 1/2 szklanki jagód
Sposób przygotowania
Jagody płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy. Następnie dodajemy obie mąki, sodę, odżywkę białkową i kefir. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy nasiona chia, otręby, jagody i delikatnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki możemy podawać posypane cukrem pudrem.