
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka kefiru
- 2 jajka
- 2 banany
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać obie mąki, sodę oraz kefir. Składniki starannie wymieszać, ubić osobno pianę z białek ze szczyptą soli. Banany obrać, pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny. Lekko mieszając łyżką masę delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek i pokrojonymi bananami. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej, formując płaskie placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem.