
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 8 g cukru waniliowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 200 g zimnego masła
- około 800 g śliwek węgierek (można użyć innych owoców np.malin, borówek lub jagód)
Ciasto pieczemy w prostokątnej foremce (u mnie foremka 32/21 cm), którą wykładamy papierem do pieczenia.
Sposób przygotowania
Białka oddzielamy od żółtek i odstawiamy na bok. Żółtka i resztę składników (oprócz owoców) bardzo szybko zagniatamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, ciasto dzielimy na 2 części mniejszą i większą. Większą część ciasta wykładamy na wcześniej przygotowaną foremkę, następnie układamy owoce, które przykrywamy pianą z białek. Drugą część ciasta ścieramy na tarce i wykładamy na pianę z białek. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 35-40 minut.