
Składniki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 5 jabłek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto pieczemy w tortownicy o średnicy 26 cm.
W misce miksujemy całe jajka z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy olej i dalej miksujemy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Składniki dokładnie mieszamy mikserem. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ciasto mieszamy z pokrojonymi jabłkami i przekładamy na wcześniej przygotowaną foremkę, a następnie pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.