Pancakes z sera ricotta

Pancakes z sera ricotta
Pancakes z sera ricotta

Składniki

  • 250 g sera ricotta
  • 1/2 szklanki maki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka bez laktozy (może być inne)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce łączymy ser ricotta, olej, mleko oraz sodę, cukier waniliowy i żółtka. Dodajemy mąkę, mieszamy trzepaczką i łączymy z ubitą pianą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron na rumiano. Możemy podawać ze świeżymi owocami lub posypane cukrem pudrem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram